Jövőnk

Ezelőtt 120 évvel, 1892. április 3-án olyan alapító elnökünk lett, mint Pótsa József, Háromszék főispánja, aki minden tettével a székelység felemelkedését szolgálta. Többek között a háromszéki EKE megalapításának is ez volt a célja.

 A hálás utókor szoborral állított emléket az első elnöknek a Kovászna Megyei Tanács épületének halljában 2011-ben. 2012. április 3-án a megemlékezés ugyanazon a helyszínen, a volt Vármegye háza dísztermében lesz, ahol az alapító gyűlést tartották.

Az elmúlt évben még egy egyéniségnek, a Mikó Kollégium jeles tanárának, Csutak Vilmosnak is szobrot emeltek, aki az 1934-i újraalapítástól alelnökként fejtette ki tevékenységét dr. Fogolyán Kristóf elnök mellett. A szobor a kollégium előtti járdán került felavatásra.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület újraalakulása érdekében a gyergyószárhegyi Lázár-kastélynál szervezett találkozón (1991. május) öt későbbi tagunk jelenlétéről tudunk, akik közül megemlítjük Kónya Ádámot, Kisgyörgy Zoltánt és Fejér Ákost. Ezt követően még abban az évben Kónya Ádám, Gócz József, Balló Zoltán, Nagy Tamás és Kercsó Sándor megírja a belépési nyilatkozatát.

Az újraalapítók közül jelenleg már csak két tagunk van az egyesületben: Dukrét Lajos és Jártó Gábor. 

Érdekességképpen álljon itt néhány adat az elmúlt 20 év mérlegéből: a szervezett túrák száma 1132, ezeken 20 000 személy vett részt, összesen 36 800 km-t járva le.

A legtöbb résztvevő, 105, egy Csukás-gerinctúrán volt 1998-ban. A túrákból a legtöbb honismereti és magashegyi volt, Erdélyben, Európában és Ázsiában. De szerveztünk környezetvédelmi akciókat is, két túravezető tanfolyamot, ugyanakkor minden Vándortáborban részt vettünk. A legtöbb túrát vezetők közül Dukrét Lajos, Gáspár László és Jártó Gábor nevét említenénk meg.

A megemlékező ünnepségeket május 11–13. között rendezzük meg a Besenyői-tó partján levő ifjúsági táborban. Ez alkalommal vetítések során elevenítjük fel az elmúlt 20 év túráit, a díszvacsorát reggelig tartó buli követi, de lesznek túrák is, melyeket az immár 20 éve tevékenykedő túravezetők – Dukrét Lajos, Jártó Gábor és Kovács István – szerveznek.

És végül néhány adat: 20 év alatt a háromszéki EKE-be 264-en iratkoztak be, közülük a legfiatalabb, Gáspár Uzonka Gyopár születésétől, a legidősebb, Gócz József 70 éves korától EKE-tag. Jelen pillanatban az osztály átlagéletkora 44 év, a legfiatalabb tagunk az 5 hónapos Gáspár Uzonka Gyopár, a legidősebb a 81 éves Gúzs Sándor.

1994-től bevezettük a turistaminősítést, melynek megfelelően minden évben átadjuk a bronz-, ezüst- és aranyjelvényt és oklevelet, valamint az Érdemes és Kiváló Természetjáró oklevelet. A jelzésfestésben 50, 100 és 150 km elérése után lehet elnyerni a megfelelő jelvényeket. Az idén az elismerések átadására az ünnepségek alkalmával kerül sor.

Dukrét Lajos HEKE elnök

(Megjelent az EKE 120 esztendő jubileumi kiadásában 2012-ben)